Nove bušotine u Banatu

Naftna industrija Srbije počela je istražne radove na bušotini u Banatu, na lokalitetu Majdan, uz pomoć najsavremenije tehnologije koja se prvi put primenjuje u Srbiji. "Majdan h-2" je druga bušotina u Srbiji na kojoj je NIS ove godine počeo istražne radove. Do kraja 2011. predviđena su istražna bušenja na još tri lokacije širom Srbije - bušotina "Melenci sever plitko" u Banatu, "Jelica-1" i "Ostrovo sever-1" južno od Save i Dunava. Bušenje na lokalitetu Majdan sprovodi se na dubini do 4.500 metara, uz pomoć novog bušaćeg postrojenja pod nazivom "Nacional“. NIS za tu svrhu koristi novo, mobilno, dizel-elektro postrojenje, koje poseduje tri generatora snage 1.750 kVA. To postrojenje je hidraulično, lako je za montažu i demontažu i lakše se transportuje sa lokacije na lokaciju. Srce postrojenja čini PLC tehnologija najnovije generacije upravljanja, koja je sastavljena iz upravljačke jedinice koja kontroliše rad svih elektro motora, i energetske jedinice koju čine generatori i transformatori.

Nove bušotine u BanatuNaftna industrija Srbije počela je istražne radove na bušotini u Banatu, na lokalitetu Majdan, uz pomoć najsavremenije tehnologije koja se prvi put primenjuje u Srbiji, saopštio je danas NIS.

"Majdan h-2" je druga bušotina u Srbiji na kojoj je NIS ove godine počeo istražne radove.

Do kraja 2011. predviđena su istražna bušenja na još tri lokacije širom Srbije - bušotina "Melenci sever plitko" u Banatu, "Jelica-1" i "Ostrovo sever-1" južno od Save i Dunava.

Bušenje na lokalitetu Majdan sprovodi se na dubini do 4.500 metara, uz pomoć novog bušaćeg postrojenja pod nazivom "Nacional“. NIS za tu svrhu koristi novo, mobilno, dizel-elektro postrojenje, koje poseduje tri generatora snage 1.750 kVA, navodi se u saopštenju.

To postrojenje je hidraulično, lako je za montažu i demontažu i lakše se transportuje sa lokacije na lokaciju.

Srce postrojenja čini PLC tehnologija najnovije generacije upravljanja, koja je sastavljena iz upravljačke jedinice koja kontroliše rad svih elektro motora, i energetske jedinice koju čine generatori i transformatori.

Nova istražna bušotina se buši u skladu sa projektom koji je prethodno uradila Direkcija za geološka istraživanja i razradu ležišta NIS, a sprovodi ga kompanijski blok "Servisi", koji je deo pogona "Bušenje".

NIS-ov Blok "Servisi" obavlja čitav kompleks aktivnosti vezanih za geofizička istraživanja nalazišta nafte i gasa, bušenje, ispitivanje i opremanje bušotina na naftu, gas i vodu, kao i servisno opsluživanje procesa eksploatacije ugljovodonika, uključujući transportne, remontne i građevinske usluge.

Zahvaljujući savremenoj opremi i iskusnim kadrovima, taj blok je, osim angažovanja u zemlji, godinama prisutan na međunarodnom tržištu, između ostalog u bivšim republikama Sovjetskog Saveza, Maloj Aziji i Severnoj Africi i uspešno konkuriše najboljim svetskim servisnim kompanijama, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik